Composer


Nocturne in EUropean Waters

“Aquatic outdoor musical performance at both sides of a waterway, on the verge of plunging into the long European night


Read the interview

Read the libretto

Read the program notes


“The performance Nocturne in EUropean Waters by the Spanish-Dutch composer Jonás Bisquert is downright poignant. Musicians from the New European Ensemble and singers of Consorte are positioned on either side of the Weerdsluis. Gracefully undulating melodies travel from musicians to singers and from quay to quay. Poet Randa Awad recites her poem The Long European Nights, standing on the parapet in the middle of the lock, partly in Arabic, partly in English. Four singers join her, but she abruptly pushes them into the water: ‘Now dead, you oscillate!’ It is a crushing image of the refugees we leave to their fate in the Mediterranean Sea.”

2019, Thea Derks, music journalist

 Kill the west in meListen to radio interview

More about this project


De vloeiende klanken van de oosterse gamelan in combinatie met westerse harmonieën van een strijkkwartet: dat gebeurt niet zo vaak. Ook muzikaal zijn oost en west gescheiden, vroeger zeker en misschien heden ten dage nog steeds. Met de première gisteravond in De Doelen van de muziektheatervoorstelling Kill the West in me is er in muzikaal opzicht een bijzonderheid verricht. Op papier is het een ingewikkeld geheel met meerdere verhaallijnen, en op het toneel is dat door de te ingewikkelde regie ook. Maar als muzikale uitvoering met als vooraanstaande componisten Boudewijn Tarenskeen en Jonás Bisquert is het prachtig geslaagd.

TheaterkrantSóc Cos

Oda a la sutil asimetría del cuerpo humanoSu Llanto

SOAS University of London, Gamelan Composers ForumCosmogonía

Composición y arreglos para cuarteto de cuerda flamencoPols i vilania

Listen to live recording:
Roeland

(La chanson de Roland)

Read composer’s comments


Roeland, gebaseerd op de beroemde 11e eeuwse ridderroman La Chanson de Roland, wordt voor het eerst in zijn eeuwenoude geschiedenis als opera opgevoerd. De Pyreneeën, het jaar 778, de slag bij Roncesvalles: de achterhoede van het leger van Karel de Grote loopt onder leiding van Roeland in een hinderlaag. Roeland kan de hulp van zijn vorst inroepen, maar… hij weigert. Roeland gaat over blinde trouw, ambitie, trots en zelfopoffering en toont de lotgevallen van de mens in gevecht met zijn eigen eerzucht en kwetsbaarheid. Buffo Operamakers speelt Roeland op het Noordzeestrand, zonder geluidsversterking of lichttechniek. Want dat is precies wat Buffo Operamakers wil: opera blootstellen aan de invloed van het weer, de geluiden van de wind, de branding en de vogels. Op zoek naar de wisselwerking tussen de menselijke stem en de natuur.

Click to enlarge

Jan van Scorel, Centraal Museum Utrecht


Het Trieste Gelaat

(La triste figura)

El IV centenario de la primera edición de “El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha” me pilló estudiando composición en los Países Bajos. Gracias al apoyo del Instituto Cervantes, la biblioteca de La Haya y el Opera Festival de Austerlitz, logramos ofrecer este modesto homenaje en diversos escenarios. La universal novela nos inspira una reflexión sobre identidad adquirida o elegida.

Impresiones de Austerlitz, Utrecht, La Haya

“Een ontspoorde operette”, “A derailed operetta”, “Una opereta descarrilada” – Peter te Nuyl.

El embajador de España en los Países Bajos ordenó caballero a nuestro barítono aspirante a Quijote en el Instituto Cervantes, Utrecht, 1-12-2005.